Πριν την δημιουργία της BIONOT, κατά την 10ετία του 50, ο μηχανουργός Ιωάννης Νόττας, αποφάσισε να εξειδικευθεί στον κλάδο της κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, όπως υδραυλικές ανατρεπόμενες πλατφόρμες, αλωνιστικά μηχανήματα και διάφορες ιδιοκατασκευές .
Η αγάπη του για το επάγγελμα αλλά και η αναζήτηση για εμπειρία και μάθηση τον οδήγησαν στα μέσα του 50 στην Γερμανία, όπου έμεινε 3 χρόνια μαθαίνοντας και ασκώντας πρακτική σε μεγάλες εταιρίες. Έτσι, με τις απαραίτητες και πολύτιμες γνώσεις της Γερμανικής νοοτροπίας και έχοντας πλέον την εμπειρία, επιστρέφει στην Ελλάδα. Η επιχειρηματική του διορατικότητα τον οδήγησαν στα τέλη της 10ετίας του 50 να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής αλλά και τις ανάγκες της περιοχής του (Αμμουδιά Σερρών).
Έτσι με την έναρξη της δεκαετίας του ‘60 ο Ιωάννης Νόττας κατασκεύασε τον πρώτο του σπαστήρα φιστικιού αράπικου, ξεκινώντας τη δραστηριότητά του στον τομέα των μηχανημάτων επεξεργασίας ξηρών καρπών και ιδρύοντας στην ουσία την ΒΙΟΝΟΤ με έδρα στην περιοχή της Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης.Η άψογη ποιότητα κατασκευής και οι πρωτοποριακές ιδέες της ΒΙΟΝΟΤ σύντομα διαδόθηκαν σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συνεχή ροή παραγγελιών για διάφορες κατηγορίες επεξεργασίας ξηρών καρπών κυρίως στον πρωτογενή τομέα αλλά και με σημαντικά δείγματα στον δευτερογενή τόμέα.
Στην 10ετία του ’70 και με την βοήθεια του υιού του, Ηλία Νόττα, σχεδιάζουν, βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν πολλά από τα ήδη επιτυχημένα μοντέλα μηχανημάτων, ώστε να πετύχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ασφάλεια. Αργότερα στα τέλη της 10ετίας του ’70 και με την άνοδο της βιομηχανίας στην Ελλάδα, η BIONOT, μεταφέρεται σε νέο ιδιόκτητο χώρο με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και με συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου 8.000m2, στην περιοχή του Δρυμού, λίγο έξω από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, αλλά και με την βοήθεια του πτυχιούχου πλέον μηχανολόγου μηχανικού Ηλία Νόττα, σχεδιάζει και κατασκευάζει μια μεγάλη ποικιλία μηχανημάτων επεξεργασίας ξηρών καρπών, τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα. Το 1974 κατασκευάζει τον αποφλοιωτή αμυγδάλου, ένα προϊόν που είχε τεράστια απήχηση τόσο για την αποδοτικότητά του όσο και για την μικρή και συμπαγή κατασκευή του. Το 1975 κατασκευάζεται ο περιστροφικός φούρνος ψησίματος καφέ και σπόρων με την ονομασία NOT 78, ο οποίος αποτέλεσε εξέλιξη του μοντέλου του 1960 (NOT 60). To 1976 βελτιώνεται και προσαρμόζεται για τις ανάγκες της εποχής ο σπαστήρας αμυγδάλου SA418. Το 1979 κατασκευάζεται το LF 500, ένα μηχάνημα λεύκανσης φουντουκιού, με άριστες αποδόσεις και μικρό μέγεθος.
Η ενεργή πλέον συμμετοχή του Ηλία Νόττα, υιού του Ιωάννη Νόττα, μαζί με τις νέες ιδέες και την επέκταση της εταιρίας στον δευτερογενή τομέα, έδωσε στην ΒΙΟΝΟΤ, τη δύναμη και τη σιγουριά ώστε να ξεκινήσει την δεκαετία του ’80 με εξωστρεφείς στόχους και μεγαλύτερη ποικιλία μηχανημάτων. Μία από τις πρώτες κατασκευές του Ηλία Νόττα ήταν η κατασκευή ενός ξηραντήριου ξηρών καρπών το 1981.
Σημαντικό
Το έτος 1985 είναι ένα από τα πιο καθοριστικά σημεία της ιστορίας της ΒΙΟΝΟΤ. Είναι η χρονιά που ο Ηλίας Νόττας καινοτομώντας, σχεδιάζει και κατασκευάζει εξολοκλήρου τον αεροθερμικό φούρνο δόσης, LION 85. Το πρώτο σε πωλήσεις μηχάνημα, ακόμη και σήμερα, με καταχωρημένη πατέντα ευρεσιτεχνίας και άψογες αποδόσεις το οποίο έδωσε στην ΒΙΟΝΟΤ τα απαραίτητα εφόδια για την παγκόσμια ανάπτυξη και αναγνώρισή της.
Κατά την δεκαετία του ’90 και σε συνάρτηση με την αδιάλειπτη συμμετοχή σε Διεθνείς εκθέσεις, στόχος της ΒΙΟΝΟΤ ήταν να βάλει γερές βάσεις για την καθιέρωσή της στο παγκόσμιο στερέωμα της κατασκευής μηχανημάτων επεξεργασίας ξηρών καρπών. Μια από τις πιο καθοριστικές επιχειρηματικές κινήσεις για την επίτευξη όλων των στόχων ήταν η επέκταση του υπάρχοντος κτηρίου και η δημιουργία βοηθητικών χώρων που πληρούν πλέον τις απαιτήσεις της ζήτησης και της παραγωγής μίας μεγάλης βιομηχανίας. Το 1991 ακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις και τάσεις της εποχής, η ΒΙΟΝΟΤ κατασκευάζει το λευκαντήριο φιστικιού SRB. To 1996, με την βιομηχανοποιημένη αλλά και αυξημένη ζήτηση στην επεξεργασία ξηρών καρπών, η BIONOT κατασκευάζει το NOT 96, την αυτόματη γραμμή τηγανίσματος και το 1998 κατασκευάζεται ο πρώτος αεροθερμικός φούρνος δόσης NHL 40 ο οποίος απευθύνεται, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποίησης ξηρών καρπών. Η ΒΙΟΝΟΤ επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες οργάνωσης, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε όλο τον κόσμο και αναζητώντας συνεχώς νέες προκλήσεις, αναπτύχθηκε ραγδαία και απέκτησε ενεργό πελατολόγιο σε πάνω από 40 χώρες και συνεργασίες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.
Η αλλαγή της χιλιετίας σηματοδοτείται από την αλματώδη εξάπλωση της πληροφορικής και των πληροφοριακών συστημάτων σε όλους τους τομείς. Η ΒΙΟΝΟΤ έχοντας ήδη επενδύσει σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την εποχή και διατηρώντας, από το 1996, μια από τις πρώτες ιστοσελίδες στον κλάδο παγκοσμίως, προχώρησε σε σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις, από τον τομέα του σχεδιασμού μέχρι και της παραγωγής των μηχανημάτων.
Πλέον η ΒΙΟΝΟΤ κατασκευάζει ακόμα πιο αποτελεσματικά, λειτουργικά, ασφαλή, οικολογικά και πιο κοντά στις απαιτήσεις του κάθε πελάτη μηχανήματα, τόσο στον πρωτογενή, όσο και στον δευτερογενή τομέα της επεξεργασίας ξηρών καρπών. Τα μηχανήματα συνεχούς ροής πλέον είναι απαραίτητα για να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση παραγωγής. Έτσι λοιπόν, η BIONOT, κατασκευάζει στις αρχές του 2000 τον φούρνο ροής NOT 2000 και μαζί μία μεγάλη ποικιλία μηχανημάτων περιφερειακού εξοπλισμού ροής, μεταφοράς, διαλογής και ψύξης, που μπορούν συνδυαστικά να καλύψουν κάθε απαίτηση για οποιοδήποτε μέγεθος παραγωγής.
Το μεράκι, η εμπειρία και η εξειδίκευση, διατήρησαν την ήδη επιτυχημένη πορεία της ΒΙΟΝΟΤ, ακόμη και στην εποχή της παγκόσμιας αλλά και τοπικής οικονομικής κρίσης. Η BIONOT κατασκευάζει το 2010 τον φούρνο δόσης ΝΟΤ 110 ο οποίος είναι σχεδιασμένος να ψήνει σησάμι και άλλα παρεμφερή είδη με εκπληκτικά αποτελέσματα. Το 2012 κατασκευάζεται η γραμμή σπασίματος, διαλογής και αποθήκευσης φιστικιού, AF 1000. Στα τέλη του 2017, η BIONOT, ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία σε μια πρόκληση ανταγωνισμού διεθνών προδιαγραφών και κατασκευάζει την «Γραμμή Σπασίματος και Διαλογής Καρυδιού ΝΟΤ 217». Σήμερα η BIONOT με κύριο προσανατολισμό της τον πελάτη και την συνεχή υποστήριξη σε θέματα τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης και service, επενδύει στην έρευνα, τον εκσυγχρονισμό και στην ποιοτική τεχνολογία των μηχανημάτων της. Οι Εξαγωγές της ΒΙΟΝΟΤ πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και συνεχίζουν σταθερά την ανοδική τους πορεία. Εξάλλου, 60 χρόνια ιστορίας και εμπειρίας, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση αξιοπιστίας και ποιότητας.
Κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων της πανδημίας του COVID-19, η εταιρία BIONOT κατάφερε όχι μόνο να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, αλλά και να αξιοποιήσει την περίοδο αυτή με στρατηγικό τρόπο. Παρά τις προκλήσεις, η BIONOT αναγνώρισε την κρίση ως μια ευκαιρία για περαιτέρω εξέλιξη και καινοτομία.
Με το πολύτιμο και εξειδικευμένο προσωπικό της στο πλευρό της, η εταιρία επικεντρώθηκε στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς. Αυτή η περίοδος επέτρεψε στην BIONOT να επενδύσει σε νέες ιδέες και να ενισχύσει τις δυνατότητές της, διασφαλίζοντας παράλληλα την εργασιακή ασφάλεια και τη διατήρηση των εξειδικευμένων εργαζομένων της.
Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής ήταν η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που έθεσαν την εταιρία σε ακόμη πιο ισχυρή θέση στον κλάδο της επεξεργασίας ξηρών καρπών και τροφίμων. Η BIONOT απέδειξε ότι, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, μπορεί να διατηρήσει τη δέσμευσή της προς την καινοτομία και την αριστεία, παραμένοντας μία αξιόπιστη και πρωτοπόρος εταιρία στην παγκόσμια αγορά.
Με ακλόνητο υπόβαθρο την εμπειρία και τις επιτυχίες του παρελθόντος, γνώμονα την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση του παρόντος, τη διαρκή έρευνα για την εξέλιξη του εξοπλισμού μας αλλά και με πάνω από 3000 πελάτες που μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους, η ΒΙΟΝΟΤ περνάει πλέον στην τρίτη γενιά με αστείρευτες ιδέες και μεράκι. Οραματιζόμενοι ένα ακόμα πιο εποικοδομητικό μέλλον, στοχεύουμε στην παροχή προϊόντων ποιότητας και τελευταίας τεχνολογίας, με πολλά πλεονεκτήματα για τον τελικό χρήστη.
Συνεχίζουμε δυναμικά την πορεία μας, προς το μέλλον.