Η αραχίδα (φιστίκι αράπικο) μπορεί να καλλιεργηθεί σε χώρες με ήπιο κλίμα και σε περιοχές με "ελαφρύ" υπέδαφος. Ακόμη δηλαδή και αν μια χώρα πληροί τις κλιματικές συνθήκες ίσως πολλές περιοχές της να μην βγάζουν καλή σοδιά λόγω των χωραφιών.…
Το 2018, σε σύγκριση με το 2017, η παραγωγή αραχίδας ήταν αρκετά κακή για αρκετές από τις χώρες με παράδοση στην καλλιέργεια της. Οι μεγαλύτερες αρνητικές μεταβολές είναι αυτές της Ινδίας, των Η.Π.Α. και της Αργεντινής. Το 2019 με την…
Ο λόγος μπορεί να είναι απλός αλλά είναι και επικίνδυνος. Ας πούμε όμως 2-3 λόγια για τον καρπό, ο οποίος για την ακρίβεια .. είναι σπόρος. Ναι το Κάσιους που όλοι γνωρίζουμε είναι σπόρος, αντίθετα με τα περισσότερα φρούτα…
Στην περιοχή της βορειοδυτικής πλευράς του κάμπου των Σερρών και πολύ περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή της Αμμουδιάς, εδώ και πολλά χρόνια (απο την δεκαετία του 1940) βρίσκουμε παραγωγούς αλλά και μικρές μονάδες μεταποίησης αράπικου φιστικιού (Αραχίδα, Arachis hypogaea L. ).…
Με καθυστέρηση 15ημερών φέτος, ξεκίνησε η συγκομιδή φλοιού αραχίδας για το 2019. Στον Ν. Σερρών καλλιεργήθηκαν σχεδόν 5.000 στρέμματα, 2.500 λιγότερα από πέρσι, μιας και η περσινή χρονιά δεν ήταν αποδοτική τόσο ποσοτικά όσο και οικονομικά. Συνολικά σε όλη την…
Πολλοί ξηροί καρποί θεωρούνται διατροφικά – διαμάντια, ειδικά όμως τα αμύγδαλα έχουν τα περισσότερα και βασικότερα στοιχεία που τα κατατάσσουν πρώτα στην λίστα με τις πιο θρεπτικές τροφές. Υπενθυμίσουμε, ότι όλα τα παρακάτω οφέλη για την υγεία, που αναφέρονται στο συγκεκριμένο…
Το φιστίκι (Arachis Hypogea L.) είναι ένας καρπός με μεγάλα οφέλη για την υγεία. Το φιστίκι περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Τα φιστίκια είναι επίσης μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών,…
Οι παραγωγοί φιστικιών (αραχίδας) της Αργεντινής μείωσαν τις καλλιέργειές τους πάνω από 15% - 20% για το έτος 2019. Η πτώση έρχεται στον απόηχο μιας τρομερής χρονιάς καλλιέργειας την περίοδο 2017/2018. Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην αναμενόμενη ύφεση. Πρώτον, οι φτωχές συνθήκες…
Τα φιστίκια είναι για τους περισσότερους ένας μεγάλος πειρασμός. Ιδίως για τους λάτρεις του ποτού είναι το απόλυτο συνοδευτικό. Η φήμη τους για την επίδραση στην υγεία δεν θα λέγαμε ότι είναι και τόσο καλή και αυτό γιατί…
Στην πραγματικότητα εδώ και 40 χρόνια, το φιστίκι Καλαμάτας και το φιστίκι Σερρών, είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν, αραχίδα (Arachis Hypogea L.) σε ποικιλίες, “Runner” και “Virginia” (με μεγάλο πυρήνα). Παλαιότερα όμως πριν το 1970 o Ν. Σερρών…
Η αραχίδα ή φιστίκι (φιστίκι αράπικο) είναι ένα προϊόν που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα στα μέσα του προηγούμενου αιώνα (1940-1945). Η πρώτη καλλιέργεια στην Ελλάδα έγινε στην Αμμουδιά Σερρών, με σπόρο από Βουλγαρία. Η ποικιλία της αραχίδας (βάσει…