BIONOT - Καλλιέργεια και επεξεργασία φιστικιού στον Ν. Σερρών
Bionot Logo2018
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:45

Καλλιέργεια και επεξεργασία φιστικιού στον Ν. Σερρών

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Στην περιοχή της βορειοδυτικής πλευράς του κάμπου των Σερρών και πολύ περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή της  Αμμουδιάς, εδώ και πολλά χρόνια (απο την δεκαετία του 1940) βρίσκουμε παραγωγούς αλλά και μικρές μονάδες region of serresμεταποίησης αράπικου φιστικιού (Αραχίδα, Arachis hypogaea L. ). Μάλιστα αυτές ήταν και οι πρώτες καλλιέργειες στην Ελλάδα με σπόρο που ήρθε από την Βουλγαρία. Η ποικιλία της αραχίδας (βάσει της όψης από μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων) πιστεύεται ότι ήταν «Spanish» (ίσως και «Valencia» σε μερικές περιπτώσεις). Είχε μικρό πυρήνα και καφέ/κόκκινη φλούδα.

       Αργότερα, κατά την δεκαετία του 1970, στην περιοχή της Καλαμάτας, άρχισαν να καλλιεργούνται φιστίκια τύπου «Runner» τα οποία λόγω του μεγάλου μεγέθους , όμορφου σχήματος αλλά και γεύσης, εκτόξευσαν την ζήτηση (και κατά συνέπεια την παραγωγή) στα ύψη. Μέσα στην δεκαετία του 1970,  άρχισαν να αλλάζουν και οι καλλιέργειες στην Αμμουδιά Σερρών σε «Runner».

            Υπήρξαν σχεδόν 2 δεκαετίες όπου οι καλλιέργειες αλλά και η μεταποίηση των φιστικιών αναπτύχθηκε αρκετά και η περιοχή απόκτησε φήμη για την γεύση την ποιότητα και τα παράγωγα του καρπού.

            Στα τέλη της δεκαετίας 1980, η παραγωγή στην περιοχή των Σερρών (αλλά και γενικά στην Ελλάδα) άρχισε σταδιακά να πέφτει. Περίπου το 1991-1992 είχε πέσει τόσο που μετά βίας επαρκούσε για τις ανάγκες του νομού. Η κατάσταση αυτή, με την παραγωγή να κυμαίνεται σε 600 τόνους μέσο όρο τον χρόνο με κέλυφος (~450 τόνους καρπό), κράτησε ίσως και πάνω από 2 δεκαετίες. Σε αυτό συνέβαλαν οι μεγάλες ποσότητες εισαγόμενων φιστικιών κυρίως από Κίνα.

BIONOT LOGO

Το 2012 η εταιρία BIONOT με έδρα την Θεσσαλονίκη και ο επιχειρηματίας Ηλίας Νόττας ο οποίος κατάγεται από την Αμμουδιά Σερρών, έχοντας την πείρα σχεδόν 60 χρόνων στην κατασκευή μηχανημάτων επεξεργασίαςξηρών καρπών, αποφάσισε να ιδρύσει μία μονάδα συγκομιδής και επεξεργασίας αραχίδας στο Στρυμονικό Σερρών.

 BIONOT Facilities Strimoniko Serres
Στόχος της επένδυσης ήταν καταρχάς η προτροπή των τοπικών αγροτών ώστε να εμπιστευτούν ξανά την καλλιέργεια της αραχίδας και αργότερα η αύξηση της παραγωγής και η διανομή/διάδοση στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Για τον λόγο αυτόν η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά προωθητικών ενεργειών με συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις αλλά και διαφημιστικές καμπάνιες σε Μ.Μ.Ε.

Σταδιακά η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται κάθε χρόνο με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Οι παραγωγοί άρχισαν να εμπιστεύονται ξανά την καλλιέργεια της αραχίδας, μιας και οι παραδοσιακές για πολλά χρόνια καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, σιτάρι, ζαχαρότευτλο κ.α. είχαν γίνει ασύμφορες οικονομικά. Μέσα σε μόλις 4 χρόνια η παραγωγή εκτινάχθηκε σε 2.489 τόνους από 500 τόνους το 2012.

Τα τελευταία 15 χρόνια η ετήσια παραγωγή αραχίδας στην Ελλάδα, διαμορφώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την παραγωγή του Ν. Σερρών μιας και αυτή ξεπερνάει το 60%. Το 2016/2017 η παραγωγή της αραχίδας στην Ελληνική επικράτεια ήταν 13.284 στρέμματα καλλιέργειας που απέδωσαν 3.965 τόνους (με κέλυφος). Στον Ν. Σερρών καλλιεργήθηκαν τα 6.973 στρέμματα με απόδοση 2.489 τόνους (350κιλά/στρέμμα Μ.Ο.) την στιγμή που η υπόλοιπη Ελλάδα είχε συνολική καλλιέργεια 6.491 στρέμματα με απόδοση 1.476 τόνους (230κιλά/στρέμμα Μ.Ο.). Η αυξημένη παραγωγή στην περιοχή των Σερρών, εκτός από την κατάλληλη δομή του εδάφους, βασίζεται κατά πολύ στην επίβλεψη, επιτήρηση αλλά και συμβουλευτική καθοδήγηση των υπευθύνων της ΒΙΟΝΟΤ στους συμβεβλημένους με αυτήν αγρότες.

 

Bionot Peanuts Sheller feeder
Bionot Peanuts Sheller Sorting
Bionot Peanuts Sheller Manual Sorting

Η μονάδα του Στρυμονικού αποτελείται από μια σειρά μηχανημάτων της ΒΙΟΝΟΤ τελευταίας τεχνολογίας.  Είναι εξοπλισμένη με έναν αυτόματο τροφοδότη ΝΟΤ 103ΖΚ, έναν σπαστήρα φιστικιού AF1000 , έναν διαλογέα ΝΟΤ 91, από μία σειρά μονάδων ογκομετρικής διαλογής, από ένα σύστημα αποθήκευσης ΝΟΤ 305 και 2 ταινίες χειροδιαλογής ΝΟΤ 204. Η αποδοτικότητα της μονάδας είναι 1000 Kgr την ώρα ενώ η παραγωγή χωρίζεται αυτόματα σε υποπροϊόντα βάσει μεγέθους.

  Εκτός από την μεταστροφή των αγροτών σε καλλιέργειες αραχίδας ή ΒΙΟΝΟΤ δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίες στην περιοχή μιας και στην εγκατάσταση του Στρυμονικού απασχολούνται 10 έως 15 άτομα ανάλογα με την εποχή και τις απαιτήσεις της παραγωγής. Επιπλέον ο υγιής ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, έχει εκτινάξει την ποιότητα της αραχίδας αλλά και τα προϊόντα μεταποίησης σε πολύ υψηλά επίπεδα. 

Η περιοχή πλέον παρασκευάζει υψηλής ποιότητας Φιστικοβούτυρο, επικαλυμμένα  φιστίκια, φιστικέλαιο, κροκάν φιστικιού, μπάρες δημητριακών με βάση το φιστίκι αλλά και φυτικά έλαια φιστικιού για την περιποίηση του δέρματος.

 

 

*  Οι χρονιές που δεν περιλαμβάνονται στα αρχεία της ΕΛΣΤΑΤ περιέχουν τιμές παραγωγής υπολογισμένες από τον μέσο όρο προηγούμενων και επόμενων χρόνων αλλά και ανεπίσημες πληροφορίες από έρευνες στο διαδίκτυο.

Διαβάστηκε 2373 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2020 09:20
Mourlidis C. Athanasios

Administrator and editor @ www.bionot.gr