Bionot Logo2018
Πληροφορίες, τεχνολογικά, οικονομικά και άλλα νέα για την παγκόσμια βιομηχανία επεξεργασίας ξηρών καρπών και κατασκευής μηχανημάτων.

Πληροφορίες, τεχνολογικά, οικονομικά και άλλα νέα για την παγκόσμια βιομηχανία επεξεργασίας ξηρών καρπών και κατασκευής μηχανημάτων.


Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 08:46

Γιατί δεν βρίσκουμε Κάσιους με κέλυφος;

Γράφτηκε από τον
  Ο λόγος μπορεί να είναι απλός αλλά είναι και επικίνδυνος. Ας πούμε όμως 2-3 λόγια για τον καρπό, ο οποίος για την ακρίβεια .. είναι σπόρος. Ναι το Κάσιους που όλοι γνωρίζουμε είναι σπόρος, αντίθετα με τα περισσότερα φρούτα δέντρων, ο σπόρος του μήλου του κάσιους, παράγεται εκτός του φρούτου και αυτός είναι που θεωρείται ο «καρπός» και όχι το υπόλοιπο μήλο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή…
Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2019 09:45

Καλλιέργεια και επεξεργασία φιστικιού στον Ν. Σερρών

Γράφτηκε από τον
Στην περιοχή της βορειοδυτικής πλευράς του κάμπου των Σερρών και πολύ περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή της  Αμμουδιάς, εδώ και πολλά χρόνια δεκαετία του 1940) βρίσκουμε παραγωγούς αλλά και μικρές μονάδες μεταποίησης αράπικου φιστικιού (Αραχίδα, Arachis hypogaea L. ). Μάλιστα αυτές ήταν και οι πρώτες καλλιέργειες στην Ελλάδα με σπόρο που ήρθε από την Βουλγαρία. Η ποικιλία της αραχίδας (βάσει της όψης από μαρτυρίες ντόπιων κατοίκων) πιστεύεται ότι ήταν «Spanish» (ίσως…

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019 08:23

Συγκομιδή και τιμές αραχίδας για το 2019

Γράφτηκε από τον
Με καθυστέρηση 15ημερών φέτος, ξεκίνησε η συγκομιδή φλοιού αραχίδας για το 2019. Στον Ν. Σερρών καλλιεργήθηκαν σχεδόν 5.000 στρέμματα, 2.500 λιγότερα από πέρσι, μιας και η περσινή χρονιά δεν ήταν αποδοτική τόσο ποσοτικά όσο και οικονομικά. Συνολικά σε όλη την επικράτεια η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018 περίπου κατά 6.000 στρέμματα. Τα πρώτα δείγματα από τις σοδειές του Ν. Σερρών του 2019 έδειξαν ότι φέτος αν και…
Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 11:48

Μπισκότα με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς

Γράφτηκε από τον
Εύκολα και γευστικά μπισκότα χωρίς αβγό και γάλα, για όσους αγαπούν το συνδυασμό σοκολάτας και ξηρών καρπών. Η ζύμη θα βγει αρκετά "θρυμματιστή", μη βάλετε πάνω από 1,5 κουταλάκι του γλυκού νερό για να τη δουλέψετε πιο εύκολα γιατί χαλάει η υφή. Αν δε σας αρέσει η σοκολάτα μπορείτε να αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα  πορτοκαλιού για επιπλέον γεύση (ΟΧΙ όμως χυμό διότι η επιπλέον υγρασία στην…

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Reference https://cookpad.com
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2019 10:49

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος κατανάλωσης αμυγδάλων;

Γράφτηκε από τον
Πολλοί ξηροί καρποί θεωρούνται διατροφικά – διαμάντια,  ειδικά όμως τα αμύγδαλα έχουν τα περισσότερα και βασικότερα στοιχεία που τα κατατάσσουν πρώτα στην λίστα με τις πιο θρεπτικές τροφές. Υπενθυμίσουμε, ότι όλα τα παρακάτω οφέλη για την υγεία, που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο, προέρχονται καταναλώνοντας ωμό ξηρό καρπό και όχι ψημένο ή επεξεργασμένο με προσθήκη βελτιωτικών γεύσης. Είναι πλούσια σε ωμέγα 3 και άλλα λιπαρά οξέα, σε φυτικές ίνες, σε ασβέστιο, σε βιταμίνη…

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Reference www.wefit.gr
Το φιστίκι (Arachis Hypogea L.) είναι ένας καρπός με μεγάλα οφέλη για την υγεία. Το φιστίκι περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία και την σωστή λειτουργία της καρδιάς. Τα φιστίκια είναι επίσης μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως το ελαϊκό οξύ που ευθύνεται για τη μείωση των θανάτων από καρδιακές παθήσεις. Η ρεσβερατρόλη που βρίσκεται σε ξηρούς καρπούς βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνει…

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Reference www.worldatlas.com www.factfish.com

Οι παραγωγοί φιστικιών (αραχίδας) της Αργεντινής μείωσαν τις καλλιέργειές τους πάνω από 15% - 20% για το έτος 2019. Η πτώση έρχεται στον απόηχο μιας τρομερής χρονιάς  καλλιέργειας την περίοδο 2017/2018. Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην αναμενόμενη ύφεση. Πρώτον, οι φτωχές συνθήκες καλλιέργειας κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της σεζόν μείωσαν δραστικά τις αποδόσεις και τον ενθουσιασμό των αγροτών να φυτέψουνε πολλά στρέμματα. Οι αγρότες υπέμειναν μεγάλες και υπερβολικές περιόδους υγρής,…

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Reference https://www.agfax.com
Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 10:10

Διατροφική αξία αραχίδας (αράπικο φιστίκι)

Γράφτηκε από τον
    Τα φιστίκια είναι για τους περισσότερους ένας μεγάλος πειρασμός. Ιδίως για τους λάτρεις του ποτού είναι το απόλυτο συνοδευτικό. Η φήμη τους για την επίδραση στην υγεία δεν θα λέγαμε ότι είναι και τόσο καλή και αυτό γιατί συνήθως όταν ψήνονται επικαλύπτονται με γεύσεις ή αλάτι. Αυτό φυσικά δεν απέχει από την πραγματικότητα μιας και μετά από θερμική επεξεργασία τα φιστίκια όπως και όλοι οι ψημένοι ή τηγανισμένοι καρποί…
Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019 09:07

Φιστίκια Καλαμάτας ή Σερρών;

Γράφτηκε από τον
    Στην πραγματικότητα εδώ και 40 χρόνια, το φιστίκι Καλαμάτας και το φιστίκι Σερρών, είναι ακριβώς το ίδιο προϊόν, αραχίδα (Arachis Hypogea L.)  σε ποικιλίες, “Runner” και “Virginia” (με μεγάλο πυρήνα). Παλαιότερα όμως πριν το 1970 o Ν. Σερρών καλλιεργούσε φιστίκι ποικιλίας “Spanish” ή “Valencia” (με μικρό πυρήνα). Έτσι οι περισσότεροι ακόμη και σήμερα ονομάζουν ως φιστίκι «Σερρών» το μικρό με την κόκκινη φλούδα και φιστίκι «Καλαμάτας» το μεγάλο…
Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019 08:23

Εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή αραχίδας

Γράφτηκε από τον

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Reference Πηγή δεδομένων: ΕΛΣΤΑΤ
Ο ιστότοπος της BIONOT χρησιμοποιεί Cookies ώστε να σας παρέχουμε καλύτερες και πιο στοχευμένες υπηρεσίες. Με την συνέχιση της προβολής/χρήσης σελίδων/δεδομένων του www.bionot.gr, αυτομάτως συναινείτε στην χρήση cookies. Αν δεν επιθυμείτε την χρήση των cookies παρακαλώ επιλέξτε "Δεν αποδέχομαι" σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου.
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.